“Schimbarea vine de pe mare” este o replică din filmul “Malta Experience” care m-a bântuit o vreme. Cunoscută drept Malet, la începutul timpurilor – adică Rai –Malta, ca o femeie frumoasă, dar vulnerabilă, a reprezentat întotdeauna un obiect al dorinței pentru mulți oameni puternici. Deoarece în dragoste și în război totul este permis, romanii au deschis jocurile. Suleiman Magnificul, printr-un asediu lung și sângeros o îngenunchează. Napoleon? Bifează și el, însă fără vărsare de sânge. Orice mare putere îți vine în minte – mai devreme sau mai târziu și-a îndreptat atenția asupra Maltei, iar ultima lovitură de grație a fost aplicată de Hitler, care a distrus o mare parte din arhitectura splendidă a insulei. Prin urmare, acest paradis dedicat lunilor în care oamenii sunt puși pe făcut copii e, în același timp, destinația perfectă pentru cei care sunt niște exploratori neobosiți care vor să experimenteze cât mai multe, cu bani cât mai puțini – adică așa ca mine – cred că ați înțeles până acum că dacă vă place să leneviți la soare când plecați pe undeva blogul meu nu-i pentru voi. Iată-mă deci aterizată în Malta, în drum spre St. Julian`s Bay – totul pe fondul unui concurs de frumusețe internațional (Nope, I don`t wanna talk about that. Yes, I brought back a crown! Yes – I will be using it for Halloween 😀 ).
Ca niciodată, pentru că las în treaba blogurilor de cooking acest lucru (trebuie neaparat citită Oana Titică de la Chicineta.ro, pentru o porție bună de râs), vorbesc despre o excursie de-a mea dintr-o perspectivă culinară. Mi-am dat seama ce mi se întâmplă abia când am început să primesc mesaje nasoale de la Anca – cum că ar fi cazul să mă opresc cu filmulețele de pe Instagram Stories, pentru că unii încearcă să țină dietă. Adevărul e că în fiecare zi deliram total într-o bucătărie de 5* și m-am bucurat de fiecare clipă. Orice îți poți imagina – eu aveam la dispoziție. Simultan. Paste, sushi, fructe de mare, carne rece/caldă/gătită în fel și chip, mese întregi de brânzeturi cu struguri și grisine, toate prăjiturile de pe lume, înghetată, fântâni de ciocolată (Doamne, era să mor de la combinația ciocolată&ananas!). În ceea ce privește specificul zonei eu am prins din plin pește lampuki (not such a big fan!) și pastizzi – tal pizzeli cel mai popular snack food de pe insula: e horror, deoarece e un fel de Fornetti de la noi, cu umplutură de mazăre pasteurizată. În schimb imaqaret sau maqrut sunt o varianta mai fericită, deoarece sunt umplute cu curmale. Pentru fanii cheese cake se găsesc pastizzi cu umplutură de ricotta.
Peste tot găsești câte un pub unde se servesc burgeri cât casa, cu cartofi wedges care zici că sunt din reclame (maxim 10 Euro – boierie, domnule!), iar eu aproape am plâns de fericire când am dat peste Pasta Bar în care bucătarii te lăsau să își alegi pastele făcute la mama lor, în Italia, după care te scoteau din minți cu miros de pesto proaspăt sau usturoi. 7 Euro această experiență – #ideideafaceri / #takemeback. Să le dea D-zeu sănătate că au făcut un suflet fericit. Capacul mi l-a pus un chicken truffled risotto, un starter de 17 Euro despre care eu credeam că e un jaf. Însă mi-au adus o farfurie cât o oală și era sa mor din nou. Am mâncat cu poftă două zile așa ceva, suficient cât să mă scârbesc pe viață, după care am descoperit Beef Tagliata de la restaurantul Oceana, pe piure de trufe cu sos de ciuperci – O nebunie. Am jurat că mă las de zahar după o supradoză la Dolce Sicilia, însă a doua zi am fost din nou acolo așa că am amânat orice pact cu mine însămi. Și mă opresc aici. Concluzia: Indiferent că te duci ca prinț sau cerșetor în Malta – oferte grozave sunt pentru toată lumea. Cele 4 kilograme care s-au depus toate pe burtă și momentan mi se revarsă peste betelia blugilor o confirma! Mă laud că am mâncat bine, fără nicio remușcare.
În Valetta, capitala insulei, singurul lucru care m-a lăsat fără cuvinte a fost catedrala Sfântului Ioan. Am trecut pe lângă ea fără să știu – contrastul dintre exterior și interior este frapant, însă am avut norocul să aud pe cineva spunând ”picturile lui Caravaggio” și paf – gone in 60 seconds. Pentru 10Euro, am avut cel mai tare trip prin curentul baroc, care e în toată splendoarea lui exemplificat atât prin picturile de pe pereți, cât și sculpturile de pe coloane. Poți să vezi un filmuleț pe care l-am făcut acolo dând click aici. Valetta este perfectă pentru shopping: magazine precum Tommy Hilfiger, Armani Jeans sau Guess se găsesc în mall alături de magazine cu produse pe care la noi le-ai găsi in magazinele de tip 38+. Au prețuri foarte bune la bijuterii, care pot fi negociate, indiferent că vorbim de piese placate sau semnate de case precum Versace.
Malta este locul ideal pentru cei care iubesc apa. Indiferent cât de tare m-a impresionat exotismul din Bali, Malta m-a câștigat prin frumusețea brută a peisajelor datorită stâncilor, cu ochiuri de lumină în ele și degradeuri de culoare. Câteva monede costă să te plimbi prin lagune splendide și, dacă nu faci scuba diving, tot poți sta să vezi corali sau să explorezi stâncile.
Gozo a fost cu adevărat special. După o plimbare de nici 15 minute cu feribotul, din Valetta, am ajuns într-un loc stâncos de vis. Aș fi stat acolo toată ziua, însă socotelile de acasă nu se potrivesc întotdeauna cu cele din târg. M-am recules uitându-mă la oraș și gândindu-mă la cei dragi de acasă și m-am desprins cu greu de stânci, certându-mă că nu am luat niște ținute cool cu mine ca să fac un shooting, doar obiceiurile vechi mor greu. Se poate mânca la Moby Dick și merită să reții acest loc pentru că dacă mâncarea ți se pare nasoală poți să te arunci oricând în apă fără să se supere nimeni.
Laguna Albastră era pliiiiină de oameni înnebuniți de ideea unui bronz perfect. Având în vedere că eu am fost în extrasezon la ei – ma întrebam ce se întâmplă în iunie/iulie? O alternativă la acest loc haotic este Popeye Village, mai ales daca ai copii în zonă: Contra unei taxe de 14Euro poți să stai la plajă, să te bucuri de un loc în care orice colțișor e picture perfect, iar apa – o îmbinare fantastică de mov & turcoaz. Nu e super modern, angajații nu sunt profesioniști, dar peisajul este divin așa că se poat trece cu vederea niște neajunsuri. Tot ce am postat mai jos este needitat.
E ceva dulce-amar în povestea Malta Experience. Dacă privești dintr-o perspectivă romantică această destinație (pentru luna de miere, mă gândesc) șă știi că vei fi dezamăgit(ă). La sfârșit de septembrie totul era super aglomerat, oriunde mă duceam – au fost scoși o grămadă de oameni din cadrele mele, te asigur. Însă, dacă prinzi o ofertă bună pentru biletele de avion – ai ce să vizitezi, după cum am spus – prețurile sunt accesibile, așa că depinde doar de noroc. Ție cum ți se pare Malta din pozele de mai sus?
Love,
Fica
Am vizitat Malta anul trecut, in extra-sezon.Ai prins chiar noroc la mancare, noi timp de 6 zile absolut nimic bun nu am mancat.
Este o tara foarte saraca, asa ca pentru mofturosi nu este o optiune deloc buna.Zborurile sunt destul de scumpe pentru destinatia in sine.
Dar merita din plin pentru The Blue Lagoon, in mijlocul lui august era plina ochi!!Rotunda si Mdina sunt iarasi foarte interesante.
O parte foarte buna este ca se vorbeste engleza,deci te descurci super.Din pacate, localnicii nu prea stiu sa dea indicatii.
Per total, a fost o destinatie frumoasa, interesanta, altceva!!
Ana Maria, multumesc pentru comentariu. Inteleg ca si experienta ta a fost una dulce-amara.Daca ar fi sa merg pe banii mei inapoi, nu pe ai organizatorilor concursului, nu as face acest lucru, deoarece – asa cum ai spus si tu – desi peisajele sunt superbe si locurile de vis – e ataaaaaata lume. Tot timpul. Iar eu, cand aleg locuri in care doar sa stau si sa ma relaxez – am nevoie de liniste. Si se poate – dupa cum o sa arat in postarea despre Vieste.
Thank you for sharing with me & my readers your experience ❤️